top of page
Zoeken
  • Nathalie en Ilja

Waar ligt nu de echte sleutel ....

Bijgewerkt op: 11 feb. 2022


Of je nou met persoonlijke ontwikkeling of met je team of organisatie iets nieuws wil creëren, er is altijd die grote uitdaging: waar te beginnen? In de meeste modellen en theorieën is de eerste stap het vaststellen van je doel. Liefst zo ambitieus mogelijk. Of, nog mooier: vertel elkaar je droom en dan gaan we daarmee aan de slag…..

Niks mis mee hoor. Wij zien echter vaak dat veranderprocessen stranden in de grootsheid van hun ambities. Op persoonlijk niveau klinkt dat als ‘ik moet gewoon dominanter worden’. Op teamniveau klinkt dat als ‘we moeten beter met elkaar samenwerken’. Op organisatieniveau hoor je dan: ‘we moeten onze processen goed op orde hebben’.

Opvallend is dat, als dit eenmaal is uitgesproken, dergelijke kreten vaak overal te pas en te onpas opduiken. Alsof het steeds herhalen van de kreet al betekent dat je er iets aan doet. En ja, we regelen wel eens een bijeenkomst om erover te praten. En ja, we organiseren trainingen om aan de onderlinge communicatie te werken. En ja we blijven ook vloeken op de processen die niet lopen. En ja we blijven bovenal lekker wijzen naar ‘de ander’.

Door erover te praten kom je niet echt verder. Het lijkt een oplossing omdat je denkt houvast te hebben en dat geeft even verlichting. Maar daarna gaat iedereen weer vol goede moed verder…. in hetzelfde oude liedje.

Waar ligt nu de echte sleutel? Alle vingers wijzen naar de leidinggevende, de projectmanager, de coach en alle andere mogelijke rollen die verantwoordelijkheid dragen. Als zíj maar het voorbeeldgedrag laten zien, dan volgt de rest vanzelf, zo is de gedachte.

Helaas, daar ligt volgens ons niet de sleutel. Je hebt namelijk in ieder team, op iedere positie mensen die in staat zijn om hun gedrag direct in dienst te stellen van de gezamenlijke ambitie. Wij zien vaak dat dit vermogen niks te maken heeft met de functietitel of hiërarchische positie. Het zijn juist vaak degenen die van nature wendbaar zijn: zij beseffen dat als je iets in de wereld wil zetten, je direct hier en nu de keuze kunt maken om dat te doen.

Het zijn deze mensen die de beweging in gang zetten en daarmee creëren. Zij weten dat een grootse beweging begint met de kleinst mogelijke eerste stap.

Onze ervaring is dat degene die de kleinst mogelijke stap daadwerkelijk wil zetten, het verste komt. En daar kan je veel Agile- en Lean strategieën op los laten: de sleutel ligt steeds weer in de ziel en niet in de vorm.

Wil jij ook zo gaan werken, neem dan contact met ons op via info@verandermanagementvoorbij.nl of via 06-22900257.

Comments


bottom of page