top of page
Zoeken
  • Ilja en Nathalie

Roeien met de riemen die je hebt ??


Een veel gehoorde opmerking tijdens veranderprocessen: ‘we moeten roeien met de riemen die we hebben’.

Meestal is deze opmerking een gevolg van de frustratie die je ervaart als de dingen niet helemaal gaan zoals jij het had bedacht. Als je omgeving niet zo snel gaat als jij zou willen. Als de mensen niet zo competent blijken te zijn als je had gehoopt. Dan lijkt nóg harder roeien met de riemen die we hebben de enige keus die we hebben….

Hijgend van de krachtsinspanning kom je er achter dat je toch niet bereikt wat je had gehoopt. Met nog meer frustratie tot gevolg: ‘Hoe moeilijk kan het zijn?!’ ‘We hebben toch afgesproken dat we het zó gaan doen’.

Je gaat je letterlijk een roepende in de woestijn voelen. En vanuit een gevoel van onmacht verlies je het vertrouwen in je omgeving. Je krijgt het gevoel dat je er alleen voor staat. Dat is het moment waarop je helemaal de grip verliest: je roeit je rot, maar je riemen brengen geen beweging in de boot.

Dit is het moment waarop wij vaak gebeld worden: ‘het werkt niet, en het moet wel gaan werken’. Onze ervaring is dat het deze blinde ambitie is die de vooruitgang tegenwerkt: Blijven roeien tot je erbij neervalt. De hoop van onze opdrachtgevers is vaak dat wij een paar extra armen zijn die helpen roeien. We zouden echter niet Verandermanagement Voorbij heten als dát is wat we zouden doen.

Wie anders in je omgeving vertelt je dat het water langzaam is weggelopen terwijl jij zo hard aan het ploeteren was. En dat hard roeien dus niet meer zo zinvol is. Het is verbazend hoe vaak we ons in ons handelen laten leiden door oude of eenzijdige of gewenste beelden van de realiteit. En hoe koppig we kunnen zijn in het verdringen van het bewijs dat onze beeldvorming niet meer klopt. Het is onze specialiteit om zichtbaar te maken welke signalen uit je eigen realiteit je gemist hebt, en waarom je ze niet wilde of kon zien.

Of was jij het zelf, die vol overmoed met een boot de woestijn in ging, omdat je dacht dat roeien de oplossing was voor alle uitdagingen? Wij laten je zien welke persoonlijke thema’s jouw zicht belemmerden terwijl jij je strategie voor deze verandering koos.

En de meest confronterende, maar liefdevolle interventie die wij kunnen doen, is je duidelijk maken dat je er zelf bij was toen je ervoor koos te gaan roeien in de woestijn. Dat je er ook zelf voor gekozen hebt om alleen in die boot te blijven zitten. En hoe je daar zonder gezichtsverlies uit kunt stappen.

De keuze om het nu anders te gaan doen ligt bij jou. Verander je de omstandigheden, stap je uit de boot of ga je Verandermanagement Voorbij 😊 Neem dan contact met ons op: 06 22900257 of info@verandermanagementvoorbij.nl

bottom of page