top of page
Zoeken
  • Nathalie van de Kuinder

Mag het wel opgelost worden?

Bijgewerkt op: 26 jun. 2023


Soms is je verlangen om iets aan te gaan erg groot. Om een probleem wat al langer speelt aan te pakken. In beginsel had je nog niet zo veel last van je probleem. Het sudderde wat. Soms stak het de kop op maar vaak was het ook redelijk snel weer weg. Later werd echter het vervelender en ging het je storen. Ook je omgeving valt het op en geeft aan dat het misschien goed is er eens met iemand over te gaan praten; ‘iemand die er verstand van heeft’.

Soms is het verlangen om je probleem op te lossen erg groot. Soms is de loyaliteit aan het probleem vele malen groter. Het vraagt inzet om je verlangen te volgen. Het vraagt lef om je loyaliteit aan het probleem los te laten. En soms komen deze in groot conflict met elkaar; je verlangen met je loyaliteit. Beide sturen je een andere kant op. Je ervaart het als een heftige innerlijke strijd.

Onze ervaring is dat er onder die innerlijke strijd eigenlijk een andere strijd woedt dan je in eerste instantie zou verwachten. Aan de buitenkant gaat het om de keuze ‘volg ik mijn verlangen of volg ik mijn loyaliteit?’. Aan de binnenkant gaat het om iets heel anders. Namelijk 'kan ik mezelf vergeven dat ik zolang loyaal ben geweest aan mijn probleem?' En nog pijnlijker 'durf ik de gevolgen van die keuzes onder ogen zien zonder dat ik mezelf daarvoor veroordeel?'

En dat is verrekte moeilijk. Zeker als je die gevolgen terugvindt in je omgeving. Bij je vrienden, je collega’s, je familie, je rechterhand en je medewerkers. Zij hebben vaak veel van die gevolgen moeten ervaren en incasseren.

Je kan echter ieder uur van de dag besluiten om die gevolgen te veranderen. Niet in het verleden; dat kan niemand. Wel in de toekomst. Want de creator van jouw eigen toekomst; dat ben jij! En soms heb je het nog nodig om loyaal te blijven aan je probleem en is de tijd er nog niet rijp voor. Er is er tenslotte maar één die die keuze kan maken en daar kan ‘iemand die er verstand van heeft’ niet tegenop.

Wil je weten hoe deze dynamiek altijd een rol speelt in ons werk neem dan contact met ons op.

bottom of page