top of page
Zoeken
  • Ilja en Nathalie

Ken jij jouw eigen verdedigingsmechanismen?

Bijgewerkt op: 11 feb. 2022


Heb jij dat ook: dat je alweer op dezelfde manier reageert in een meeting of gesprek of op een uitspraak van een collega, terwijl je je juist zo had voorgenomen om dat voortaan anders te doen? Dat je toch uitvalt tegen je partner, ogenschijnlijk om niks, terwijl je dat niet zo bedoelde? Of dat je overvallen wordt door een gevoel dat je niet kunt plaatsen in de situatie? Bijvoorbeeld dat je emotioneel wordt terwijl je zelf niet begrijpt waarom.

Grote kans dat je in die situaties hebt gereageerd vanuit een verdedigingsmechanisme. Zulke mechanismen hebben we allemaal: ze zijn ooit ontwikkeld toen je eerder in je leven hebt moeten omgaan met ‘lastige’ situaties. Dat kunnen grote gebeurtenissen zijn die je later ook nog als ‘trauma’ zou betitelen, maar ook minder in het oog springende dingen.

Een verdedigingsmechanisme heeft een duidelijke functie: het veiligstellen van de beschikbare erkenning, liefde en aandacht in een soms lastige realiteit. Je hoeft dus geen ‘zwaar’ verleden te hebben om verdedigingsmechanismen te hebben gecreëerd: we hebben ze allemaal!

In de loop van je leven gebeuren er interessante dingen met zo’n verdedigingsmechanisme. Ze bepalen voor een groot deel hoe het je vergaat. Juist doordat jij steeds op dezelfde manier blijft reageren krijg je dezelfde reacties uit je omgeving. Zo ontstaan patronen in je relaties, vriendschappen en in je werk. Vaak leidt dit tot het gevoel ‘dit moet toch anders kunnen?’ Het gevoel dat er ‘meer uit te halen is’. Juist op een moment in je leven dat alles op orde lijkt…

Want als alles op orde is heb je de ruimte om te gaan kijken naar de beschermings-mechanismen die je zo lang hebben geholpen. Misschien zelfs zo lang dat ze hun oorspronkelijke functie al lang verloren hebben. Dan ervaar je er vaak alleen nog de nadelen van. Er is namelijk een prijs die je betaalt voor de bescherming van jezelf tegen mogelijke afwijzing of moeilijke omstandigheden. Mogelijk heb je je unieke talenten verwaarloosd. Want je hebt juist jouw unieke persoonlijkheid, jouw manier van in de wereld staan vervormd om niet té anders of vreemd gevonden te worden. Op de lange duur geeft dat een onbevredigd gevoel, dat vaak leidt tot de vraag ‘is dit het nu?’.

Wij hebben een unieke werkwijze in het opsporen en waar mogelijk ontmantelen van beschermingsmechanismen, zodat je weer kunt gaan leven wie je echt bent.

Dit kan vanuit persoonlijke behoefte, als onderdeel van MD trajecten of talentprogramma’s, of als blijk van waardering voor teamleden of medewerkers. Ook in situaties waar conflicten zijn of waar verdieping in de samenwerking gewenst is biedt het kennen, herkennen en doorgronden van verdedigingsmechanismen uitkomst.

Meer weten? Bij klantervaringen lees je hoe anderen ons werk hebben ervaren. Of bel gewoon even met je vraag: Ilja Starrowsky 06-22900257 of Nathalie van de Kuinder Willems 06-24586662.


Commentaires


bottom of page