top of page
Zoeken
  • Ilja en Nathalie

Zit jij ook wel eens in een dilemma als je sorry zegt?


Heb je ook wel eens het gevoel dat je in de positie wordt gezet om ‘sorry’ te zeggen terwijl je eigenlijk niet goed weet waarvoor? En dat je de draad kwijt raakt in een web van ongemakkelijkheden?

Het kan zijn dat iemand een beroep op je doet of een actie doet waardoor de balans in de relatie verstoord raakt. Iemand vraagt jou bijvoorbeeld een erg grote gunst met een vanzelfsprekendheid die voor jou niet passend voelt.

Of iemand maakt handig gebruik van jouw neiging om voor anderen te zorgen en vindt het niet vanzelfsprekend om voor jou klaar te staan. Of iemand leunt jarenlang op jouw talent zonder dat daar ooit iets voor terug is gekomen.


Het is niet voor iedereen normaal om de balans te houden in geven en nemen en grenzen te bewaken. Het besef dat goede (werk)relaties bestaan bij de gratie van een gezonde balans is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarbij is er een duidelijk verschil tussen ‘halers’ en ‘brengers’. Helaas zijn de halers vaak geneigd de brengers het gevoel te geven dat zij sorry moeten zeggen als ze stoppen met geven.


In ons werk zien we dat mensen die leren op een gezonde manier te begrenzen vaak door hun omgeving niet worden begrepen. Ze worden verleid om ‘sorry’ te zeggen voor gedrag dat eigenlijk gewoon een teken is van goede zelfzorg. De halers op de werkvloer maar ook in privésituaties hebben vaak weinig waardering voor deze ontwikkeling en praten je een schuldgevoel aan. Simpelweg omdat ze niet door jou begrensd willen worden. De strijd die dan ontstaat kan behoorlijk pittig zijn…


Wil je uitzoeken of jouw sorry een terechte is? We helpen je graag dit uit te zoeken.

Commentaires


bottom of page