Vaak worden problemen groter dan nodig, omdat de omgeving niet tijdig onder ogen ziet wat er zich ontwikkelt. Begrijpelijk, want je wilt als partner, ouder, collega, leidinggevende, vriend of broer liever niet zien dat het met de mentale gesteldheid van degene waar je van houdt steeds slechter gaat. Dat je kind of partner eigenlijk veel depressiever is dan je wilt weten. Of dat een vriend een dwangstoornis aan het ontwikkelen is. Of dat je collega toch wel buitenproportioneel agressief reageert op feedback. We zijn geneigd dit soort zaken toe te dekken. Juist omdat we van iemand houden of om hem of haar geven en ook zijn of haar andere kanten goed kennen. We willen vooral liever niet weten dat iets steeds grotere impact krijgt. Vanuit ongemak of eigen pijn sluiten we graag onze ogen en benadrukken wat nog wél goed gaat.
Het vraagt veel van een mens om niet mee te gaan in het psychisch ongezonde gedrag van een ander mens. We willen de ongemakkelijke waarheid niet graag in volle omvang zien. Niet vreemd dat men het moeilijk vindt om hulp te zoeken en vinden voor eigen psychisch lijden. Veel mensen die werkzaam zijn in de psychische gezondheidszorg zijn erop gericht om patiënt van je te maken en je ook zo te behandelen.
Dat is niet wat veel mensen met psychologische issues nodig hebben. Ieder mens heeft een ongelofelijke potentie in zich om zichzelf te helen. Zichtbaar maken wat die potentie blokkeert is wat veel mensen nodig hebben. Niet met allerlei gedragstherapieën of medicijnen die de symptomen verzachten. Maar op liefdevolle en soms meedogenloze wijze worden meegenomen in dat wat snakt om geleefd te worden. Als dat het daglicht volledig mag zien, kan de potentie snel weer terrein winnen. Zodat je op ieder moment van de dag steeds weer opnieuw kan kiezen: krijgt mijn persoonlijkheid, mijn kwaliteiten, mijn talent voorrang of mijn beschadigingen?
Mensen die deze keuze maken ervaren vaak een grote positieve ommekeer in de manier waarop ze in hun werk, hun relaties en hun leven staan. En hun omgeving? Die gaat daar vaak dan graag en opgelucht in mee…
Comments