top of page
Zoeken
  • Nathalie van de Kuinder Willems

Risico’s en blokkades zo doorleven dat gewenst gedrag bijna automatisch optreedt

Bijgewerkt op: 11 feb. 2022


Risicomanagement: “activiteiten die erop gericht zijn de risico's binnen een aanvaardbaar niveau te houden”’ aldus Wikiwoordenboek. Of de betekenis volgens Encyclo.nl “set aan maatregelen die genomen dienen te worden om de ingeschatte risico’s onder controle te houden”.

In project- en programmasturing is als het goed is risicomanagement leidend. Sturen en managen van risico's op gebied van tijd, geld, organisatie, imago, en ga zo maar door. Als het goed is worden deze risico’s door projectteamleden samen ingeschat en gemanaged en hopelijk daarmee beheerst.

Maar o jee als de mens zelf het risico is? Of in ieder geval zijn gedragingen? Hoe duidt je die risico´s? Hoe beheers je diè? Hoe manage je die? En bovenal hoe krijg je ze onder controle?

Stel nu dat je stopt met dit soort risico’s onder controle te willen krijgen? En in plaats daarvan ze werkelijk gaat aankijken, ze werkelijk gaat zien, doorleven en daarmee begrijpen?

Het risico “Stakeholder X meent niets van zijn toezegging tot medewerking aan project Y” wordt daarmee ineens een positief risico; een Kans met hoofdletter K. Want wat wil zijn weerstand je eigenlijk zeggen? Wat maakt dat hij hier niet open over is of kan zijn? Wat heb je nog niet gezien? Wij geloven dat risico’s en blokkades op het gebied van menselijk gedrag altijd een Kans met hoofdletter K zijn. Dat vraagt dat je er vol induikt en ze uitdaagt op te treden. Je managed hiermee de kans en je verkleint het risico. De ongewenste gebeurtenissen die je wilt voorkomen worden onverwachte kansen die zorgen voor constructieve bewegingen van binnenuit.

bottom of page