Salesmensen creeren vaak hun eigen teleurstelling
- Ilja en Nathalie
- 5 jun
- 2 minuten om te lezen

Accountmanagers worden door hun omgeving nogal eens gezien als mensen die veel onrust veroorzaken in de interne organisatie. Altijd nét even een uitzondering willen maken op de gebruikelijke gang van zaken, altijd nét even wat sneller iets voor elkaar willen krijgen….. altijd ‘namens de klant’ natuurlijk.
Omgekeerd zijn veel accountmanagers erg gefrustreerd over de ‘rem’ die de interne organisatie op hun klantgerichtheid zet. Zij weten immers als de beste wat de klant wil? En wie dat niet snapt begrijpt in hun ogen niks van commercie….Wat wij zien is dat veel salesmensen een méér dan gemiddelde behoefte hebben om in sociaal contact waardering te krijgen, om te ‘binden’ en te ‘scoren’ in de ogen van anderen. Dit maakt dat ze zó sterk op de ander gericht zijn, dat ze het contact met hun eigen basis verliezen. Het maakt hun té klantgericht waardoor ze in hun gesprekken teveel beloven aan klanten. Hun persoonlijke behoeften maken dat ze individueel als mens, maar ook als medewerker van een organisatie vergeten dat er nou eenmaal praktische grenzen bestaan aan wat er mogelijk is.
Gevolg: accountmanagers die voortdurend intern in gevecht zijn om het onmogelijke toch voor elkaar te krijgen. En als dat niet lukt, moeten ze terugkomen op gedane beloftes bij de klant. Teleurstellend…
Niet gek dus dat er aan salesmensen vaak het label ‘onbetrouwbaar’ wordt gehangen en dat er zoveel ergernis en spanning is tussen sales en de rest van de organisatie. En dan wordt niet meer herkend wanneer er terecht om een speciale behandeling wordt gevraagd. Ook teleurstellend…
Met Accountmanagement Voorbij plaatsen we deze dynamiek in een breder perspectief. Salestalent zal namelijk veel beter bloeien zonder de ballast van wederzijdse teleurstelling en frustratie.
Met Salesmanagement Voorbij richten we ons op de samenwerking tussen Sales en de andere organisatieonderdelen. Zodat iedereen betrokken en bewust bezig is met zowel het klantbelang als het organisatiebelang. Dit is commercie in optima forma en dient uiteindelijk de gehele organisatie én alle individuele leden.
Comments