top of page
Zoeken
  • Ilja en Nathalie

Hoe vaak denk jij ‘ben ik nou gek?’


Soms raakt een (werk)relatie uitgeput doordat één partij in het verleden veel meer gehaald heeft

dan passend was. Het kan zijn dat diegene een fout heeft gemaakt waar jij last van hebt. Of hij/zij heeft iets gezegd dat ten koste van jou gaat. Of diegene heeft je benadeeld en heeft dat niet kunnen of willen toegeven. In plaats gewoon ‘sorry’ te zeggen creëert diegene een rare poppenkast waar je zomaar in meegezogen kunt worden. Je raakt dan letterlijk de draad kwijt en dat voelt vervelend.

Wat vaak gebeurt is dat diegene die fout heeft gehandeld jou gaat gebruiken om zijn of haar eigen gedrag schoon te poetsen. Al dan niet openlijk wordt je duidelijk gemaakt dat het vooral aan jou ligt: Je bent immers té gevoelig, overdreven, te lichtgeraakt, moeilijk, te detaillistisch, niet empathisch, niet collegiaal, hard of gewoon een zeur. Het is vooral de ander die er belang bij heeft dat jij je zo gaat voelen.

Helaas zijn er omgevingen waarin het gebruikelijk is dat fouten op deze manier worden weggepoetst; werkomgevingen, families, vriendengroepen etc. Het kan zelfs als ‘normaal’ worden beleefd. Dit kan jou opbreken. Zeker als jij wel zelfreflectie hebt en jij wel fouten kan toegeven. Niet zelden zien we burn-outs als gevolg van het feit dat iemand jarenlang de fouten van anderen is gaan ‘dragen’ door dit ego-spel. Maar let op, het zijn niet alleen de klassieke ‘opgeblazen’ ego’s die dit spel gebruiken om zelf buiten schot te blijven. Het wordt ook gedaan door vriendelijke mensen die bijvoorbeeld moeite hebben om hun eigen gedrag te accepteren of die loyaal blijven aan iemand die ze graag mogen. Dan is de poppenkast nog verwarrender: Er wordt vriendelijk gedraaid, gepamperd en lachend gemanipuleerd met hetzelfde doel: jou in de positie te brengen of te houden waarbij je denkt ‘O ja tuurlijk, het ligt aan mij’.

Heb jij te maken met een situatie waarin je je afvraagt wie of wat er hier nou gek is? Bel Ilja 06-22900257 of Nathalie 06-24586662


Comments


bottom of page