top of page
Zoeken
  • nathalie1003

Hoe ga jij helpen voorkomen dat je collega omvalt?


We horen het vaker de laatste weken: ik ga burned-out als ik niet oppas, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds achter het scherm! Of ‘ik houd dat niet vol geen live contact’. Of ‘ik wil dit zo niet’.

In deze thuiswerktijden horen we van veel mensen dat het digitaal werken hen zwaar valt. In het nieuws is het een terugkerend onderwerp: 1 op de 3 mensen lijdt psychisch. Dit ‘lijden’ kan allerlei vormen hebben. Maar hoe herken je het als je met elkaar op afstand werkt en er tijdens de digitale vergaderingen uitsluitend over zakelijke thema’s wordt gesproken? Het klassieke ‘wandelgangengesprek’ of de momenten bij de koffie-automaat vallen weg. Maar nog belangrijker jouw eigen live waarneming van de non-verbale signalen.

We zien het nu dagelijks bij onze cliënten en relaties en hebben het zelf aan den lijve ervaren: de Corona-crisis dwingt je om te dealen met unfinished persoonlijke business, je onverwerkte thema’s, en sluimerende onvrede met de situatie waarin je je bevindt.

De meeste mensen vinden het lastig om zelf de vinger te leggen op hun issues. Dat is al lastig als je ‘gewoon’ aan het werk bent, maar nu is het helemaal pittig. Wie geeft je nu spontaan feedback, of vraagt vriendschappelijk door als je tijdens een vergadering even niet zo lekker voor de dag komt? Wie signaleert nu dat je veel te hard werkt en bij wie kun je aankloppen voor een 1 op 1 gesprek als je even vastloopt? Oude patronen worden versterkt in deze tijd, dus als je altijd al moeilijk hulp vroeg dan is dat nu zéker het geval! Gevolg is dat veel mensen in de zoom-skype- of Teams- sessie letterlijk onder de radar verdwijnen, soms vrijwillig en soms omdat ze niet anders kunnen.

Of je nu leidinggevende, HR-verantwoordelijke of collega bent: je zult in deze tijd extra hard moeten werken om te achterhalen hoe het écht gaat met degene die je spreekt. We denken allemaal ‘het komt straks wel, als alles weer normaal is’.

Wat je niet ziet, kun je ook niet verhelpen. Wat je niet begrijpt kan je ook niet oplossen. We kunnen je geen digitale checklist geven voor hoe je signalen herkent. Wat we wél met je kunnen delen vanuit onze ervaring is dat als je in déze tijd een signaal krijgt dat iemand niet lekker gaat, het waarschijnlijk vele malen erger is dan je denkt.

Neem dan direct actie: de schade zal alleen maar groter worden en het herstelwerk lastiger een kostbaarder voor de organisatie. Regel dan direct hulp van buitenaf en doe het buiten het zicht van anderen en geef de ander de tijd om te durven toegeven dat hulp eigenlijk wel verstandig is. Gun het de ander om buiten jouw zicht zijn issues aan te pakken.

Zie je iemand die je nu een traject gunt om uitval of een ongewenst vertrek te voorkomen? Neem contact met ons op: 06 – 22900257 (Ilja) of 06 – 24586662 (Nathalie).

bottom of page