top of page
Zoeken
  • nathalie1003

Een cliënt, een klant of een patiënt?


Mensen met hulpvragen worden door mensen in de gezondheidszorg vaak betiteld als ‘de patiënt’. Wil men dat woord vermijden dan wordt vaak gesproken over ‘de cliënt’.

In beide zit in de onderstroom de energie ´jij hebt behoefte aan iets dat jij niet weet en ik je kan geven´. Die energie zit ook in het woord ´klant´ maar op de een of andere manier zit daar voor velen meer gelijkwaardigheid in. Al gaat dat voor de uitdrukking ´de klant is koning´ niet op. Daar slaat men juist de andere kant door.

Hoe wij het zien: je kiest niet zelf om klant, cliënt of patiënt te zijn. Je wordt patiënt, cliënt of klant gemaakt. En het is aan jou om je omgeving duidelijk te maken wat jij echt bent. Zo kunnen patiënten er voor kiezen om niet langer patiënt te zijn: I’m NOT broken, I’m ok als ik voor mij passende hulp vind. Daarmee worden ze klant. En kunnen klanten er voor kiezen om te erkennen ‘je denkt dat ik ok ben maar ik ben eigenlijk gebroken. Help mij om me zelf weer te helen’. En daarmee hoeft een klant nooit een patiënt te worden....

Comments


bottom of page