top of page
Zoeken
  • Ilja en Nathalie

Baat het niet dat schaad het niet


Baat het niet dan schaadt het niet, zo wordt vaak gedacht over de impact van de feel-good industrie waarin allerhande rituelen en levenswijsheden worden uitgedragen. “Lief zijn voor jezelf” en “je hart volgen” zijn veelgehoorde kreten.


Na hun persoonlijke zoektocht nemen mensen vaak besluiten om hun leven op een andere manier in te richten. Van wereldreizen tot het omscholen naar yoga-docent tot het starten van een retraite-oord in een mooie omgeving in binnen- of buitenland.


Prachtig natuurlijk, ware het niet dat bij het nemen van dit besluit vaak verwarring is over wat ‘je hart volgen’ precies inhoudt. Is dat je gevoel volgen om de traumatische aspecten van je leven nooit meer mee te maken, ze fysiek te ontvluchten of ze emotioneel te ontlopen?


Of is het een resultaat van het doorwerken van je trauma’s waardoor je je talent op een constructieve manier, met zorg voor jezelf, hebt leren inzetten? Wij zien vaak dat de behoefte om het roer helemaal om te gooien vaak afneemt als mensen hun trauma’s én hun talent in hun onderlinge samenhang hebben leren begrijpen en accepteren. Er gaat innerlijk wel degelijk een enorm roer om: de keuze om talent niet meer te laten overschaduwen door je verdedigingsmechanismen en niet meer afhankelijk te maken van anderen.


Dát is een ommezwaai waar vaak geen verhuizing of jobswitch aan te pas komt, maar die door degenen die het doormaken en hun naasten wel degelijk als een ‘nieuw leven‘ wordt ervaren.

bottom of page